Säästetään ajattelusta!

Säästetään ajattelusta!

Usein vastassamme on rationaalinen tai emotionaalinen järki.
Teemme päätöksemme perustaen ne joko tunteisiin tai tietoon. Tai ainakin niin uskomme. Näin eduskuntavaalien alla muistelisin että Europarlamenttivaaleissa Suomen ehdokkaat olivat EU:n vanhimpia.
Me suomalaiset perustamme usein ajattelumme ja päätöksemme rationaaliseen järkeen.

Kuulen usein kuinka ikä tuo ihmiselle kokemusta ja viisautta. Olen ollut erityisen kiinnostunut ihmisen mielestä. Mitä on tuo viisaus joka syrjäyttää nuoruuden tunteen?
Uskomme että tunne on jotakin syntistä. Me rakastamme, vihaamme, nauramme ja itkemme, vaikka nuo hetket voisi käyttää aina järkevämminkin.
Suuret keksinnöt ja isot suunnanmuutokset ovat saaneet aina alkunsa tunteista, pienen hetken luovasta hetkestä, inspiraatiosta. Olet ehkä samaa mieltä kanssani että juuri ne parhaat ajatukset syntyvät hetkessä jolloin olit juuri nukahtamassa?

Älykkyys on kykyä ratkaista nopeasti jokin rationaalinen ongelma. Viisaus on sitä että osaa katsoa asioita kokemusten avaamilta suunnilta.
Älykkyys on ominaisuus jonka saamme osaltaan jo syntyessämme, mutta viisas voi olla kuka vain. Viisaus alkaa kasvamaan sillä hetkellä kun pysähdyt ja uskallat katsoa rohkeasti ympärillesi. Nimenomaan pysähdyt.
Joku voi olla älykäs, muttei viisas. Joku toinen voi olla yksinkertainen mutta viisas.
Sinä voit olla viisas, olitpa kuka vain.
Mutta älä astu älykkyyden ansaan. Se on sääntö numero yksi.

Aivan kaiken voi perustella rationaalisella järjellä. Jokaisen päätöksen taakse voi kasata vähintään kirjan verran asiaa puoltavia ja kieltäviä syitä.
Lopulta tunne voittaa ja perustelemme vain tuon tunteen järjellä. Eikä lopulta missään ole mitään järkeä?
Tiesitkö että myös viisas ja lukenut tekee usein päätöksen tunteen pohjalta ja perustaa tuon päätöksen niihin järjellisiin selityksiin vakuuttaakseen itsensä ja muut tuon tunteensa oikeellisuudesta.
Totuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vain tunteen.

Jos katsoit oheisen videon. Se herätti sinussa varmasti tunteita. Minä tiedän tuon. On järjettömyyttä antaa lasten nousta kuraisilla kengillä auton katolle. Tiedän, auto on nyt naarmuinen, sen arvo on laskenut, sen jälleenmyyntiarvo oleellisesti pudonnut?
Mutta mitä sitten?
Minä rakennan huomista. Minä olen lukenut monta kirjaa, mutta vaikka nuo kirjat kertovat että olen oikeassa, en silti halua vedota niihin.
Olen pysähtynyt, olen katsonut, olen istunut, olen seurannut, itkenyt, nauranut, halannut, olen rakastanut, olen lohduttanut.
En pyri vakuuttamaan että se mitä tunsit olisi väärin. En perustele sitä tiedolla tai taidolla, mutta kysyn: Olenko oikeassa jos sanon että pelkäät? Sinä siis tunnet.
Mutta kuinka tiedät oletko rakastanut, oletko välittänyt, oletko lohduttanut enemmän?
Viisaus ja kokemus syntyy tunteista.
Joku älykäs, joku lukenut, joku joka väittää olevansa viisas, voi perustella miksi lapselta kannattaa viedä tikkari, miksi köyhältä kannattaa ottaa ja miksi se on köyhän etu ja miksi se on kansan etu.
Hän voi kertoa kuinka ei ole taloudellisesti järkevää tehdä rohkeita muutoksia ja muuttaa huomista.
Tuo älykäs voi kirjoittaa kirjan. Se voi vakuuttaa kirjallaan sinut, mutta riippuu viisaudestasi uskotko sitä? Ehkä pelkäät että jotakin pahaa tapahtuu?
Sinulla on vastuu huomisesta. Meillä kaikilla on vastuu huomisesta.
Viisaus on tunnetta ja tietoa ja tuossa näkemässäsi hypyissä on molempia. Älä siis suotta pelkää, vaan ole rohkeasti muuttamassa huomista. Tunteella ja rohkeudella.
Pahinta on se että me pysähdymme ja odotamme, olemme hiljaa. Silloin me uskomme että on meitä viisaampia joille annamme vallan. Antakaamme valta heille, jotka tekevät työtä tunteella ja viisaudella. Me olemme kansa.

Säästäkäämme ajattelussa ja tuntekaamme. Jätetään ne viisaat ja vanhat, jotka vakuuttavat että muutokset maksavat. Se maksaa että me odotamme. On aika välittää siitä mikä ympäröi ja koskettaa meitä.
Pysähdy, katso ympärillesi ja rakasta sitä minkä ympärilläsi näet. Välitä siitä!

– Juha Järvinen

Kirjoittaja on Rikun ystävä jo 20 vuoden takaa ja tietää mitä Riku tuntee ja ajattelee.

Kommentoi

commentoi