Mitä Sipilän tuki energiaremontille merkitsee?

Mitä Sipilän tuki energiaremontille merkitsee?

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti keskiviikkona julkisesti tuestaan Energiaremontti-kansalaiskampanjalle. Kampanjan tavoitteena on ottaa suunta kohti täysin uusiutuvalla energialla toimivaa Suomea.

Sipilän ilmoitus otettiin innostuneesti vastaan monessa paikassa. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Suomenmaan kommenteissa Sipilän ulostuloa kehuivat mm. Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius, Aalto-yliopistolla FinSolar-aurinkoenergiahanketta vetävä Karoliina Auvinen sekä Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen. Sosiaalisessa mediassa tukensa Sipilän kannanotolle ilmaisi iso määrä merkittäviä energiavaikuttajia mukaan lukien St1:n johtaja Jari Suominen. Pientuottajien etujärjestö Lähienergialiitto puolestaan iloitsi uutisesta omilla nettisivuillaan.

Myös lunta tuli tupaan, kuten rohkeissa avauksissa aina. Kriitikot kyselivät lähinnä turpeesta ja ydinvoimasta. Yhteistä kritiikille oli, että niissä oli ymmärretty joko energiaremontin tai Keskustan tavoitteet väärin.

Kokoomuksen Janne Sankelo piti Sipilän tavoitetta ”jalona, mutta irti arjesta”. Hänen kritiikkinsä kohdistui etenkin ydinvoimaan. Sankelon väitteen mukaan kampanja haluaa ydinvoiman alasajoa”. Energiaremontti ei vaadi ydinvoiman alasajoa. Kampanja toteaa selkeästi, että nykyiset voimalat voidaan käyttää käyttöikänsä loppuun saakka. Se ei vain puolusta uusia ydinvoimalupia, sillä niille ei ole enää mitään tarvetta. Uusiutuva energia on tehnyt globaalin läpimurron ja jopa johtavat investointipankit toitottavat nyt uusiutuvan energian aikakauden alkaneen.

Ydinvoimaa on pidetty siirtymäkauden ratkaisuna. Lähinnä ihmetyttääkin, eikö Sankelon ajattelussa tuo siirtymäkausi lopu koskaan? Viimeisten 13 vuoden aikana Suomessa on sentään hyväksytty luvat peräti kolmelle uudelle ydinvoimalalle.

Haluan Suomeen energiaremontin, koska olen kyllästynyt jähmettyneeseen energiapolitiikkaan. Tule mukaan: www.energiaremontti2015.fi

Haluan Suomeen energiaremontin, koska olen kyllästynyt jähmettyneeseen energiapolitiikkaan. Tule mukaan: www.energiaremontti2015.fi

Kritiikkiä ja kysymyksiä tuli myös turvelinjauksista, sillä kampanja haluaa korvata fossiiliset polttoaineet sähkön ja lämmön tuotannossa vuoteen 2035 mennessä uusiutuvilla. Ero Keskustan ja energiaremontin linjauksissa ei kuitenkaan ole niin dramaattinen kuin ensi arvaamalta voisi ajatella. Keskusta hyväksyy kansallisen ilmastostrategian tavoitteen vähentää turpeen käyttöä kolmanneksella vuosikymmenessä. Siihen, kuinka nopeasti käytön sen jälkeen pitäisi laskea, ei Keskustan virallisissa kannoissa ole otettu kantaa. Kuluneella hallituskaudella hyväksytty ilmastolaki sai tuekseen Keskustan lisäksi myös Kokoomuksen. Laki velvoittaa Suomen määrätietoisesti laskeviin päästöihin.

Keskustan tavoitteena on päästä 85%-90% uusiutuvan energian osuuteen vuoteen 2050 mennessä. Luvussa ovat mukana vanhojen rakennusten energiatehokkuusinvestoinnit, liikenne sekä ydinvoimalat, joilla on vielä tuolloin käyttöikää jäljellä. Tuohon lukemaan ei siis käytännössä juurikaan turvetta tai maakaasua mahtuisi. Energiaremontti-kampanjan tavoitteena on, että tuohon mennessä Suomi on siirtynyt 100% uusiutuviin, mistä poikkeuksen tekee vain tuolloin mahdollisesti jäljellä oleva ydinvoima. Ero ei siis ole huima.

Uusiutuvan energian teknologia on kehittynyt nopeammin kuin positiivisimmissakaan arvioissa on osattu ennustaa. Moderneissa yhteistuotantolaitoksissa turvetta ei tarvita puun seospolttoaineeksi, vanhojen rakennusten energiatehokkuus paranee, lämpöpumpputeknologiat ja geoterminen energia yleistyvät ja aurinkoenergian rakentaminen on lähdössä räjähdysmäisesti käyntiin. Siksi haluan itse rohkaista keskustalaisiakin nykyistäkin nopeampaan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen tahtiin energiaremontin tavoin.

Vapautetaan hyvä energia! Tule mukaan: www.energiaremontti2015.fi

Vapautetaan hyvä energia! Tule mukaan: www.energiaremontti2015.fi

Energiaremontti2015-kampanja katsoo eteenpäin. Kantavana ajatuksena on, että tästä lähtien kaikki uudet investoinnit ohjataan uuden, modernin energiajärjestelmän rakentamiseen, jonka ansiosta Suomi siirtyy ripeästi kästävään uusiutuvaan energiaan. Tavoitteenamme oli ja on edelleen koota yhteen kaikki ne voimat, jotka tukevat tavoitetta.

Puoluejohtajista tavoitetta kannattavat Sipilän lisäksi Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja RKP:n varapuheenjohtaja Niklas Mannfolkin mukaan myös RKP. Viime kesänä myös Antti Rinne ilmoitti Suomi Areenassa kannattavansa 100% uusiutuvan energian tavoitetta, joten kaukana ei toivottavasti olla SDP:ssäkään. Puoluejohtajien lisäksi energiaremonttia tukee iso määrä poliitikkoja kaikista puolueista Perussuomalaisista Vasemmistoliittoon ja Keskustasta Kokoomukseen.

Sipilän kannanotto on merkittävä etenkin niille pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka pohtivat investointeja hajautettuun uusiutuvan energian tuotantoon. Energiasektori tarvitsee ennustettavuutta. Meillä on ennennäkemätön tilaisuus seuraavassa eduskunnassa kirjata puoluekentän vasemmalta laidalta oikealla laidalle ulottuva yhteiskuntasopimus uusiutuviin siirtymisestä. Sipilä on taustaltaan uusiutuvan energian mies. Olisikin outoa, jos se ei näkyisi hänen poliittisessa linjassaan.

Riku Eskelinen,
Keskustan kansanedustajaehdokas Helsingissä
energiaremontti-kampanjan politiikkaryhmän vetäjä

P.S. Käy kurkistamassa alla olevalta videolta, millaisen energiaremontin itse tein anopin ja appiukon mökille.

Kommentoi

commentoi