Kuntavaaleissa ei valita pormestaria!

Kuntavaaleissa ei valita pormestaria!

Moni on kysynyt minulta, miksi näitten vaalien sanotaan olevan pormestarivaalit ja kuinka pormestarin äänestäminen oikein tapahtuu. Kuntavaaleissa ei valita pormestaria, vaan Helsinkiin uusi kaupunginvaltuusto. Kaupunginvaltuusto valitsee sitten aikanaan Helsingille pormestarin.

Miten valinta sitten tapahtuu?

Yleinen väite on ollut, että kaupungin suurimman puolueen pormestariehdokkaasta tulee pormestari. Näin ei todellakaan välttämättä käy. Mikään ei pakota toisten puolueiden valtuutettuja äänestämään suurimman puolueen ehdokasta pormestariksi. Suurimmalla puolueella on tietenkin paras mahdollisuus saada oma ehdokkaansa läpi, mutta lopulta asian päättää kaupunginvaltuusto.

Vihreät ja Kokoomus vaikuttavat sopineen keskenään, että suurimman puolueen ehdokkaasta tulee pormestari. Vaikka näillä kahdella puolueella olisi tästä ennen vaaleja yhteinen sopimus, niiden tulisi saada yhteensä yli 50% valtuustopaikoista, jotta asia olisi varma. On myös mahdollista, että puolueet riitaantuvat asiasta vaalien jälkeen tai valtuutettuja lipeää yhteisestä sopimuksesta. Jopa pormestariehdokasta voidaan vaihtaa. Lopulta pormestariksi valitaan henkilö, joka saa yli puolet valtuutetuista taakseen.

Kokoomuksen ja Vihreiden arvioidaan gallupien perusteella kisaavan suurimman puolueen asemasta Helsingissä. Puheet suurimman puolueen pormestaripaikasta vaikuttavatkin vaalien lopputulokseen ja nostavat Vihreiden ja Kokoomuksen kannatusta Helsingissä. Tällä perusteella äänestänyt saattaa kuitenkin pettyä, sillä nämä puolueet eivät voi välttämättä pitää vaalilupaustaan pormestarin suhteen.

Mistä kuntavaaleissa sitten äänestetään?

Pormestarikeskustelu vie tilan siltä kaikkein tärkeimmältä eli itse kaupunginvaltuutettujen valinnalta. Pormestarin sijaan kuntavaaleissa valitaan kaupunginvaltuutetut päättämään kouluistamme, päiväkodeistamme, vanhainkodeistamme, liikunta- ja harrastuspaikoistamme, kaavoituksesta, energiapolitiikasta ja monesta muusta tärkeästä paikallisesta asiasta. Meidän tulisikin puhua pormestarin sijaan näistä aiheista ja ehdokkaiden kyvyistä viedä kaupunkilaisille tärkeitä asioita eteenpäin yhdessä yli puoluerajojen.

Jotta tulevissa vaaleissa vältytään vastaavalta sotkulta, on pormestarin valinta muutettava suoraksi kansanvaaliksi presidentinvaalien tapaan.

Kommentoi

commentoi