Kritisoi luomalla – älä virheitä löytämällä

Kritisoi luomalla – älä virheitä löytämällä

Vaalilupaukseni on etsiä muiden poliitikkojen toimista inspiraatiota ja ideoita, ei virheitä.

Kun kannustamme muita heidän toimiessaan hyvin, vahvistamme hyvän kierrettä. Hyvässä ilmapiirissä keskitymme menneisyyden virheiden sijaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Silloin saamme myös omia arvojamme ja ideoitamme eteenpäin.

Käyttämällä aikaamme muiden virheisiin keskitymme menneisyyteen. Virheitä metsästämällä saamme itsemme ja muut jämähtämään menneeseen.

Poliittinen kulttuurimme on tuuletuksen tarpeessa. Sen täytyisi korostaa virheistä oppimista, ei niistä syyllistämistä. Kirjalija Elbert Hubbardin tiivistää asian osuvasti: ”Välttääksesi kritiikkiä, älä tee mitään, älä sano mitään, äläkä ole mitään.”.

Erimielisyyden upeus

Politiikassa on paljon upeita ihmisiä kaikissa puolueissa. Suomalaisten poliitikkojen yhteinen vastuu on pitää huolta siitä, että kaikkien osaaminen saadaan käyttöön. Kukapa meistä ei haluaisi puhdasta luontoa, laadukkaita terveyspalveluita ja lapsillemme parasta mahdollista koulutusta?

Meillä kaikilla on tietysti erilaisia näkemyksiä, miten hyvään koulutukseen, puhtaaseen luontoon ja laadukkaisiin terveyspalveluihin päästään. Erilaiset näkemykset eivät ole ongelma, ne ovat mahdollisuus. Laadukkaalla argumentaatiolla ja hyvillä käytöstavoilla voimme yhdessä oppia toistemme näkemyksistä.

Kukaan meistä ei oikeasti tiedä ratkaisua kaikkeen. Me teemme päätöksiä niiden tietojen valossa, jotka meillä päätöksentekohetkellä on. Politiikassa ei ole hyviksiä eikä pahiksia, on vain erilaisia ihmisiä erilaisilla taustatiedoilla ja elämänhistorialla. Sinullakaan ei ole äänestäjänä varmuutta siitä, mihin äänesi johtaa, vain mahdollisuus päättää, keneen sinä uskot ja luotat eniten. Kuuntelemalla ja arvostamalla toisin ajattelevaa, opimme itse.

Politiikka ei ole draamaa


Provosointi, vastakkainasettelu, viholliskuvien luominen ovat poliittista teatteria, joka voi olla toisille kiehtovaa draamaakin. Mutta suurinta osaa tällainen draama vieroittaa politiikasta. Heidän mielestään draama kuuluu kirjoihin, teatteriin ja elokuviin. Poliitiikka ei ole draamaa, se on päätöksentekoa, joka vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Hauskaa saa ja pitääkin olla, mutta ei muiden hyvinvoinnin kustannuksella.

Draamalla kalasteltu ääni pettää sekä valtuutetun että hänen äänestäjänsä. Politiikka on konsensusta ja kompromissia. Minäkään en saa yksinvaltiutta päättää kaikesta, vaikka tulisin valituksi valtuustoon. Siksi minun tulee kyetä luomaan päätöksenteon kulttuuria ja vaikuttavuutta, joka vie meitä kaikkia parhaimmin kohti päämääriämme. Syyllistämättömyyden kulttuuri ja kannustavuus saavat aikaan hyviä tuloksia. Siihen pääsemiseksi samoin ajattelevien on kerättävä voimansa ja ryhdyttävä yhteistyöhön yli puoluerajojen.

Mitä lupaan ja mitä en lupaa

Riku ja biojätepussiEn lupaa, että minun valitseminen valtuustoon johtaa täysin uusiutuvilla toimivaan Helsinkiin, suuriin verohelpotuksiin, putipuhtaaseen luontoon, maailman parhaaseen koulutukseen tai kuuhun taivaalta. Niihin ei ole valtuutetulla yksin mandaattia. Sen sijaan lupaan käyttää aikaani ja tarmoani kaikkien edellä mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyössä kaikkien muiden kanssa – paitsi siihen kuuhun taivaalta.

Lupaan kannustaa toisia poliitikkoja. Lupaan tutkia heidän toimintaansa oppiakseni itse uutta. Lupaan myös antaa julkisesti hyvää palautetta hyvin tehdystä työstä, tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa, oppia omista ja muiden erehdyksistä, olla syyllistämättä ja muistelematta vanhoja. Muistuta minua, jos unohdan lupaukseni.

Kommentoi

commentoi