Helsinki nosti energiaremontin vaihtoehdoksi kivihiilelle

Helsinki nosti energiaremontin vaihtoehdoksi kivihiilelle

Vielä muutama päivä sitten Helsinki näytti mustansynkeältä kuin kivihiili. Yle uutisoi perjantaina 13.3., että ”Helsinki ei luovu hiilestä”. Artikkelia oli ryyditetty kaupunginhallituksen puheenjohtajan, kokoomuksen Tatu Rauhamäen kommenteilla, joista lukija ymmärsi, että kivihiilen käyttöä halutaan jatkaa.

Maanantaina päivällä 16.3. nähtiin yllättäen valoa tunnelin päässä. Valtuustoryhmien puheenjohtajat Björn Månsson (rkp), Lasse Männistö (kok), Laura Kolbe (kesk), Emma Kari (vihr), Mika Ebeling (kd), Osku Pajamäki (sdp), Seppo Kanerva (ps) ja Veronika Honkasalo (vas) pääsivät sopimukseen siitä, että Helsingissä selvitetään muitakin kuin aiemmin pöydällä olleet kaksi kivihiilen polttoon johtavaa vaihtoehtoa.

Sopimuksen mukaan Helsinki selvittää nyt myös lämmönsäästön, maalämmön ja aurinkoenergian mahdollisuuksia. Yhtäkkistä suunnanmuutosta voi vain arvailla, jolleivat kaupunginhallituksen jäsenet avaa päätöksenteon taustoja enempää. Hallituksen jäsenet saivat viikonlopun aikana kritiikkiä Ylen kivihiiliartikkelin vuoksi. Mm. Ilmastovanhemmat ry aloitti adressin keräämisen aiheesta. Samaa aikaan Espoo uutisoi maalämmön mittavan hyödyntämisen aloittamisesta.

Painetta on talven aikana tullut myös valtakunnalliselta tasolta. Helsingin Keskusta lanseerasi vuonna 2004 Hiiletön Helsinki -kampanjan. Nyt 10 vuotta myöhemmin teema nostettiin Keskustan valtakunnallisten kärkitavoitteiden joukkoon, koska paikallistasolla ei vastakaikua muista puolueista oltu riittävästi saatu.

Oma vaikutuksensa Helsingin valtuustoryhmien puheenjohtajien päätökseen oli ilmeisesti myös #energiaremontilla. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Karin FB-päivityksen mukaan ”Ilman teitä (energiaremontti-jengiä) tätä ei välttämättä olisi saatu lainkaan läpi.”

Energiaremontti on osoittanut, että positiivisella energialla ja kansanliikkeellä on voimaa. Tänään tuntuu ihan konkreettisesti siltä, että jättiläisenkin saa liikahtamaan, kun oikein kovasti yhdessä yrittää. Vaikuttamista Helsingissä pitää vielä jatkaa, sillä tämä oli vasta päätös selvittää energiansäästön, maalämmön ja aurinkoenergian mahdollisuudet. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa myös valtakunnallista energiaremonttia, jonka ansiosta koko Suomi laitetaan toimimaan vain uusiutuvilla.

P.S. Haluatko sinä Suomeen energiaremontin? Allekirjoita vetoomus >> www.energiaremontti2015.fi

Kommentoi

commentoi