Erilainen rikkaus siivittää vaalikampanjaa

Erilainen rikkaus siivittää vaalikampanjaa

Olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta, mutta en politiikasta. Media on muodostanut siitä kuvan, jossa aikuiset ”besserwisserit” leikkivät ja kinaavat politiikan pelikentällä. ”…eiku se teki sitä, en minä..”, ”…nyt on vääristelty puheita…”, ”…jos olisi ollut, niin sitten olisin tehnyt…”, ”…pilkun paikka on tässä, ei siinä!” Ketä kiinnostaa? Kuka jaksaa? – en minä ainakaan.

Jos olen kuitenkin viitsinyt ja ehtinyt raahautua äänestyskoppiin, olen äänestänyt aina Vihreitä. Olen toivonut, että ääneni vahvistaisi ympäristöarvojen asemaa ja niiden toteutumista Suomessa.

Kun ystäväni pyysi minua mukaan vaalitukiryhmään, ajattelin ensin, että eipä voisi vääremmältä ihmiseltä kysyä. Rikun tavatessani aloin kuitenkin hitaasti lämmetä ajatukselle. Ymmärsin myös, että ympäristöarvoja voi tukea myös muiden puolueiden kuin Vihreiden sisällä.

Riku Eskelisen vaalikampanja on toteutettu rikulaisia arvoja kunnioittaen. Kampanjaa ei ole tehty suurella rahalla mainostoimistojen sparraamana, vaan erilainen rikkaus on siivittänyt kampanjaa eteenpäin. Eri lähtökohdista mukaan tulleet tukitiimin talkootyöntekijät ovat rikastuttaneet kampanjaa ideoillaan, ajatuksillaan ja taidoillaan sekä lahjoittaneet ei rahaa, vaan kallista aikaansa tukeakseen Rikun pyrkimystä eduskuntaan. Jokainen on tehnyt työnsä omien voimavarojensa, kykyjensä ja lahjojensa mukaan.

Rahaa on hankittu mm. myymällä tavaraa kirpputorilla sekä sähköä polkuhintaan. Kun muut vaaliehdokkaat jakavat karkkeja ja mainoslehtisiä, Riku jakaa auringonkeltaisia tulppaaneja ja biopusseja. Suuremmat vaalitaulut kierrätetään vaalien jälkeen polttopuiksi, jotta kampanja olisi täysin roskaton.

Erilaisuuden ja innovatiivisuuden arvostaminen on näkynyt myös vaalitukiryhmän vapaahenkisissä kokouksissa. Muun keskustelun lomassa ideoita on sinkoillut sinne ja tänne ja niitä on yhdessä jalostettu pilke silmäkulmassa eteenpäin. Jokainen on saanut avoimesti toteuttaa ideoitaan ja ajatuksiaan kampanjan hyväksi.

Naurua, avoimuutta, kannustusta, innostuneisuutta ja rohkeutta. Väliin jopa pientä hulluutta.

Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat sekä energiaremontti ovat Rikun erikoisalaa, mutta Suomella on myös monenlaisia muita omia ongelmia. Talous on kääntynyt pahasti laskuu. YT-neuvottelut kiusaavat joka sektoria ja työttömyys on nousussa. Tasa-arvoiseen terveydenhuoltoon tähtäävä sote-malli ei löydä vuosienkaan väännön jälkeen ratkaisua ja samaan aikaan tuhannet sairaat ja vanhukset kärsivät huonosta ja puutteellisesta terveydenhoidosta. Aktiiviset itsensä työllistäjät eli yrittäjät ajetaan nurkkaan liiallisen byrokratian ja monimutkaisen verotuksen vuoksi. Naapurimme Venäjä pelottelee puheillaan ja kiusaa ilmatilassa. Lisäksi on mm. verotus sekä lapsiperheiden, maahanmuuttajien, syrjäytyneiden, pienituloisten ja vanhusten asema.

Hyvinvointivaltiomme ei voi hyvin.

Ensi kertaa en äänestä puoluetta vaan ehdokasta, jonka ajatus- ja arvomaailmaa tunnen ja jonka pyrkimyksiin luotan täysin. Uskon, että rikulaisilla eväillä ja asenteilla on mahdollista luoda yhteistyöhenkeä, jolla saadaan myös Suomen asiat kuntoon. Arvostamalla ja tukemalla erilaisuutta sekä antamalla tilaa luovuudelle Suomi voi saada samaa innostuneisuutta ja taistelutahtoa, millä vaalitukiryhmä on vienyt kampanjaa eteenpäin.

Suomalaiset tarvitsevat uutta hyvinvointia sekä uskoa omien ideoidensa mahdollisuuksiin. Eduskunta tarvitsee rauhanrakentajan luomaan järjestystä maailmaan ja politiikan pelikentälle. Rikun sanoin sanottuna: avoin ja rohkea yhteiskunta menestyy.

Sunnuntaina jännäämme yhdessä, kuinka pitkälle talkootyömme kantoi. Oli vaalitulos mikä hyvänsä, lukuisten tuntemattomien ihmisten yhteydenotot ovat osoittaneet, että vaalikampanja on jo nyt ollut menestys.

Kampanjamme on todistanut, että vähemmän on enemmän, erilaisuus on rikkautta, yritteliäisyys ja rohkeus vie eteenpäin sekä yhdessä tekeminen synnyttää suuria ajatuksia ja suuria tekoja.

Vieraskirjoittaja: Terhi Suvilehto

Kommentoi

commentoi