6 ehdotusta Keskustalle aurinkoenergian edistämiseksi

6 ehdotusta Keskustalle aurinkoenergian edistämiseksi

Rikun tavoin olen työskennellyt energia-alalla pitkään. Tietojen ja ajatusten vaihtaminen Rikun kanssa aiheesta on ollut aina hyvin antoisaa, koska Riku tuntee energiajärjestelmän ja -markkinat läpikotaisin.

Työskentelen parhaillaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa FinSolar-hankkeen vetäjänä. Yli 50 organisaation yhteistyöprojektin tavoitteena on kasvattaa aurinkoenergian markkinoita ja liiketoimintaa Suomessa.

Riku tiedusteli, mitä Keskustan kannattaisi tehdä Suomessa aurinkoenergian edistämiseksi. Tässä toimenpide-ehdotuksia:

  1. Kotitalousvähennyksen korottaminen ja laajentaminen aurinkoenergialaitteisiin sekä muihin päästöjä vähentäviin energiateknologioihin. Nyt kotitalousvähennystä saa vain työn osalta. Myös asunto-osakeyhtiöiden asukkaat tulisi ottaa kotitalousvähennyksen piiriin taloyhtiön energiainvestointien asuntokohtaisen jyvityksen kautta.
  2. Lämmitysöljyn veron nosto. Ruotsissa polttoöljyn veroalennus (alempi veroluokka) poistettiin noin 20 vuotta sitten. Sen jälkeen Ruotsissa on lähes 300 000 öljykattilaa vaihdettu maalämpö-, bioenergia- ja/tai aurinkoenergiajärjestelmiksi. Suomessa on edelleen yli 200 000 öljykattilaa.
  3. Sähköveron nosto. Suomessa on edelleen yli 500 000 vesikiertoista tai suoraa sähkölämmityskohdetta. Samalla asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n energia-avustusmäärärahojen korottamisella voidaan tehdä mahdolliseksi energiaremontit vähävaraisille, joiden elintaso olisi vaarassa heikentyä energiaverojen korotusten johdosta.
  4. Sähkön pientuotanto tuntinetotuksen piiriin. Aurinkosähkön tuntinetotus parantaisi kuluttajien taloudellista asemaa ja tasa-arvoisuutta sähkömarkkinoilla.
  5. Kunnille velvoite toteuttaa yli 5%:n sijoitetun pääoman tuoton uusiutuvan energian ja energiatehokkuusinvestoinnit. Näin voisi lähteä liikkeelle satojen miljoonien eurojen edestä energiainvestointeja, joiden avulla rakennusten sisäilman laatu, kunto ja arvo parantuisivat. Energiainvestointien avulla kunnat voisivat tienata rahaa lapsista ja vanhuksista huolehtimiseen.
  6. Työ- ja elinkeinoministeriön energiatukibudjetin korottaminen ja ennakoitavuuden parantaminen.

– vieraskirjoittaja

Karoliina Auvinen

Karoliina Auvinen

Kommentoi

commentoi